Νέος πτωχευτικός: Ξεκινούν οι ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων – Ρύθμιση 240 δόσεων
Σε λειτουργία μπαίνει η πρώτη φάση εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικά (ν. 4738/2020) για τα νομικά πρόσωπα μέσω του οποίου επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως τις τράπεζες σε τρία βήματα
1ο Βήμα. Κατάρτιση έκθεσης από εμπειρογνώμονα και Σχεδίου Συμφωνίας Αναδιάρθρωσης Οφειλών.
Η συγκεκριμένη έκθεση θα πρέπει να περιέχει, μεταξύ άλλων, το προφίλ του οφειλέτη, την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, τις οφειλές του οφειλέτη ανά κατηγορία πιστωτή, την επισκόπηση επιχειρηματικού σχεδίου, την οικονομική ανάλυση βιωσιμότητας, τη διενέργεια ελέγχων – εξακριβώσεων, τις εναλλακτικές λύσεις ρύθμισης των οφειλών της επιχείρησης και τις βασικές αρχές προτεινόμενης συμφωνίας εξυγίανσης.
Όλοι οι εγκεκριμένοι εμπειρογνώμονες είναι διαθέσιμοι στο ειδικό Μητρώο Εμπειρογνωμόνων Αναδιάρθρωσης Οφειλών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών , από το οποίο οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν εμπειρογνώμονα για την έναρξη της διαδικασίας της εξυγίανσης.
2ο Βήμα. Αξιολόγηση της έκθεσης εμπειρογνώμονα και ψήφιση του Σχεδίου Συμφωνίας Εξυγίανσης από τους πιστωτές.
Οι πιστωτές αξιολογούν την έκθεση του εμπειρογνώμονα και ψηφίζουν υπέρ ή κατά του Σχεδίου Συμφωνίας Εξυγίανσης.
Η ψηφοφορία διενεργείται ηλεκτρονικά, μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εξυγίανσης, και με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας η πλατφόρμα παράγει βεβαίωση αποτελεσμάτων. Η διαδικασία θεωρείται επιτυχής, εφόσον υπερψηφίσει η πλειοψηφία των πιστωτών.
Η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Εξυγίανσης θα είναι προσβάσιμη από τις 15.4.2021, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr) και της ενιαίας πύλης του Δημοσίου (www.gov.gr). Μέχρι τότε, οι πιστωτές δύνανται να προβαίνουν σε υπογραφή της συμφωνίας, έτσι ώστε να εκδηλώνουν τη θετική τους ψήφο.
3ο Βήμα. Επικύρωση Συμφωνίας Εξυγίανσης από το Δικαστήριο.
Στην περίπτωση υπερψήφισης της Συμφωνίας Εξυγίανσης από την πλειοψηφία των πιστωτών, ο οφειλέτης ή οι πιστωτές υποβάλλουν αίτηση στο δικαστήριο προς επικύρωσή της. Επισημαίνεται ότι με την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο παρέχεται αυτοδικαίως αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών από όλους τους πιστωτές. Η δικαστική επικύρωση της συμφωνίας την καθιστά δεσμευτική προς όλους τους πιστωτές, ακόμη και αυτούς που την καταψήφισαν.
Σημειώνεται, ότι αν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμα προβλήματα βιωσιμότητας, και δεν μπορεί να ενταχθεί στις διαδικασίες της εξυγίανσης, τότε από την 1η Μαρτίου 2021, έχει τεθεί σε ισχύ και η δυνατότητα να ακολουθήσει τη διαδικασία της 2ης ευκαιρίας, μέσω της οποίας παρέχεται η πλήρης διαγραφή όλων των οφειλών, με ταυτόχρονη ρευστοποίηση της περιουσίας της.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι Διοικούντες των ανωτέρω επιχειρήσεων λαμβάνουν απαλλαγή οφειλών, εφόσον δεν έδρασαν με δόλο. Η διαδικασία για την απαλλαγή οφειλών υλοποιείται μέσω αίτησης στο δικαστήριο, εφόσον η επιχείρηση πληροί τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας : κύκλος εργασιών άνω των 700.000 ευρώ, περιουσία άνω των 350.000 ευρώ, αριθμός εργαζομένων πλέον των 10.
Από την Δεύτερα 01/03/2021 μπήκε σε εφαρμογή η ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας, κάτι που θα μας απασχολήσει πολύ το επόμενο διάστημα και που θα μπορεί να φθάσει και τις 240 δόσεις!
Τα βασικά σημεία είναι τα εξής :
Αναλυτικότερα σε χθεσινή διαδικτυακή συνάντηση που είχαμε με τον Ειδικό Γραμματέα Δημόσιου Χρέους και την ομάδα του, μετά από συζήτηση λάβαμε τις παρακάτω συνοπτικές απαντήσεις:
Το γενικό πλαίσιο προβλέπει ρύθμιση όλων των χρεών του φυσικού ή νομικού προσώπου προς το δημόσιο , τις τράπεζες και τους πιστωτές μέχρι 240 δόσεις.
Μέσω του πλαισίου ρύθμισης οφειλών είναι δυνατή και μόνο η ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο και τον ΕΦΚΑ και επομένως τα χρέη προς το δημόσιο μπορούν να ρυθμισθούν με αυτό τον τρόπο σε μέχρι 240 δόσεις.
Τα αιτήματα για ένταξη στην ρύθμιση δεν έχουν καταληκτική ημερομηνία και επομένως μπορεί να υποβάλει αίτημα ο οφειλέτης όποια στιγμή θέλει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ρυθμίζει όποιο χρέος έχει μέχρι εκείνη τη στιγμή !
Διαμεσολαβητής με την προηγούμενη μορφή του πτωχευτικού δεν υφίσταται σε αυτό το νόμο.
Θα πρέπει να συμφωνήσει το 60% των πιστωτών.
Η απόφαση για τον αριθμό των δόσεων προκύπτει με βάσει κάποιο τύπο που έχει ο αλγόριθμός και προσδιοριστικά στοιχεία είναι η οικονομική και η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.
Δυστυχώς οι τράπεζες για μία ακόμη φορά δεν εντάσσονται στην υποχρεωτική ρύθμιση των 240δόσεων σε αντίθεση με τους άλλους φορείς κάτι που κατά την άποψη μας είναι αρνητικό και ίσως θα πρέπει να υπάρξει δεύτερη σκέψη! Βέβαια για τις Ελληνικές Τράπεζες δεν έχουμε να πούμε κάτι θετικό τα τελευταία 10 χρόνια αφού έχουν αποδειχτεί αδύναμες να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και γενικότερα δεν μπορούν να στηρίξουν την οικονομία !
Ναι την λαμβάνει .
Ναι υπό προϋποθέσεις, ποτέ όμως κάτω του κεφαλαίου.
Αν χαθούν 3 δόσεις τότε χάνεται η ρύθμιση!
Μόνο με την σύμφωνη γνώμη τους ,με την λογική ότι είναι εγγυητές!
Αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα όπως και ο οφειλέτης.
Μπορεί όμως ο οφειλέτης να υποβάλει ξανά μετά από 15 μήνες καινούργια αίτηση για ρύθμιση χρεών! Κατά την άποψη μας το διάστημα που μεσολαβεί είναι μεγάλο , ίσως θα έπρεπε να μειωθεί!