Ποιες “παγωμένες” οφειλές στην Εφορία παρατάθηκαν μέχρι το τέλος του 2021, ποιες πληρώνονται κανονικά

Ανάσα για ακόμα 8 μήνες έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή ΦΠΑ, άλλων βεβαιωμένων οφειλών, δόσεων ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που είχαν ανασταλεί μέχρι και τον Απρίλιο του 2021.

Επί της ουσίας, αναστέλλεται έως το τέλος του 2021 η πληρωμή για όλες τις φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο που συσσωρεύτηκαν κατά την διάρκεια του 1ου Lockdown και του 2oυ Lockdown, έχουν μείνει αρρύθμιστες και έχουν ήδη πάρει παράταση στις προθεσμίες καταβολής μέχρι τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Πρόκειται, δηλαδή για τον ΦΠΑ Μαρτίου – Ιουνίου (1ο Lockdown) και τον Νοέμβριο (2ο Lockdown) αλλά και τις δόσεις ρυθμιζόμενων οφειλών που έληξαν κατά την διάρκεια του 1ου Lockdown.

Όλες αυτές τις οφειλές οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αρχίσουν να τις εξοφλούν τμηματικά από το 2022, είτε σε 24 μηνιαίες άτοκες δόσεις (αντί 12 που ανακοινώθηκε αρχικά) είτε σε 48 μηνιαίες δόσεις (αντί 24 που ανακοινώθηκε αρχικά) με επιτόκιο 2,5%! Δηλαδή η ρύθμιση των κορωνο-χρεών μπορεί να φτάσει μέχρι το… 2025!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα παραπάνω κορωνο-χρέη, ύψους 1 δις ευρώ διαφέρουν από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο 2020 από απλήρωτους φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ ή ο φόρος εισοδήματος κλπ για τους οποίους δεν δόθηκε καμία αναστολή.
Τα χρέη αυτά, δηλαδή οι υποχρεώσεις που δεν πληρώθηκαν μέσα στο 2020 και δεν καλύπτονται από την «ομπρέλα» των αναστολών ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ.

Έτσι λοιπόν, με τα νέα δεδομένα ο χάρτης των συνολικών χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας μαζί με τις δυνατότητες ρύθμισης τους διαμορφώνεται ως εξής:

1. Οφειλές Μαρτίου-Ιουνίου 2020: Όσοι φορολογούμενοι πληγέντες από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, για τις οποίες οι προθεσμίες καταβολής έληγαν κανονικά εντός της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 πήραν παράταση μέχρι το τέλος τους 2021. Επίσης έχουν το δικαίωμα τμηματικής αποπληρωμής των συσσωρευμένων αυτών οφειλών είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις άτοκα είτε σε 24 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά.

2. Χρέη μετά την 1η καραντίνα: Όσοι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν οφειλές που έληγαν εντός της περιόδου Ιουνίου-Οκτωβρίου 2020 και για τις οποίες δεν ισχύουν αναστολές και παρατάσεις προθεσμιών, έχουν το δικαίωμα να εντάξουν τις οφειλές αυτές στη νέα πάγια ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τακτικά επιβαλλόμενους φόρους σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5,32% ή σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 6,82%. Επίσης, με τη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 έως 48 μηνιαίες δόσεις με βάση εισοδηματικά κριτήρια έκτακτες φορολογικές οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιάς, πρόστιμα της τροχαίας, του δήμου ή της πολεοδομίας που βεβαιώθηκαν στην εφορία κ.λπ.).

3. Φόρος εισοδήματος ΕΝΦΙΑ: Οι όφειλες αυτές μπορούν να ρυθμιστούν εναλλακτικά σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5,32% ή σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 6,82%, όπως προβλέπει η νέα πάγια ρύθμιση.

4. Οφειλές 2ου Lockdown: Πρόβλεψη υπάρχει μονο για επιχειρηματίες που έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους λόγω των περιοριστικών μέτρων. Για τους οφειλέτες αυτούς ισχύουν τα εξής:

α) Οι προθεσμίες για την πληρωμή οφειλών ΦΠΑ που έπρεπε κανονικά να καταβληθούν εντός του Νοεμβρίου και εντός του Δεκεμβρίου παρατάθηκαν έως τις 30 Απριλίου 2021 και τώρα παρατείνονται έως το τέλος του 2021! Εναλλακτικά, οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να αποπληρωθούν τμηματικά είτε σε 2 έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στην περίπτωση αυτή η 1η δόση της ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο του 2021.

β) Οι μηνιαίες δόσεις του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021, των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής μετατέθηκαν για μετά το τέλος των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν.

Για όσους εργαζόμενους δεν απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν κατα το 2ο Lockdown ή είναι απλώς πληττόμενες από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και σε επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά δεν ισχύει καμία αναστολή και καμία παράταση προθεσμίας πληρωμής για τις οφειλές δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής. Οι οφειλές αυτές δεν μπορούν να ρυθμιστούν εκ νέου, διότι συνιστούν δόσεις υφιστάμενων ρυθμίσεων που πρέπει μάλιστα να πληρωθούν εμπρόθεσμα, για να μην επέλθει καμία απώλεια ρύθμισης.