Ποιοι 18χρονοι θα μπουν από φέτος στα “βάσανα” της φορολογικής δήλωσης

Το “παρών” στα αρχεία της εφορίας, υποβάλλοντας την πρώτη τους φορολογική δήλωση, θα δώσουν όσοι και όσες έκλεισαν μέσα στο 2019 τα 18 τους χρόνια και είχαν ακόμη και το ελάχιστο εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό.

Το θετικό είναι ότι έχει διευθετηθεί από τα προηγούμενα χρόνια το θέμα που είχε προκύψει με πολλούς νέους οι οποίοι απασχολούνταν περιστασιακά για μια πολύ μικρή αμοιβή.

Κάποια ευρώ τόκων που έχουν πιστωθεί στο λογαριασμού ενός αγοριού ή ενός κοριτσιού 18 + από ένα ακίνητο που έχει μεταβιβαστεί ή μια περιστασιακή απασχόληση, ή ένα αυτοκίνητο που αγοράστηκε ως ανταμοιβή για την επιτυχία στις πανελλαδικές, είναι «εισόδημα» που η εφορία απαιτεί να δηλωθεί.

Ειδικότερα, ένας νέος ή μία νέα που συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας εντός του προηγούμενου έτους υποχρεούται φέτος να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

1. Δεν μένει πια με τους γονείς του αλλά σε ακίνητο στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.

2. Έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνει υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)

3. Έχει αποκτήσει εντός του 2019 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)

4. Ίδρυσε εντός του 2019 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του

5. Προχώρησε εντός του 2019 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος

6. Είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Η τσιμπίδα των τεκμηρίων

Το θετικό είναι ότι έχει διευθετηθεί από τα προηγούμενα χρόνια το θέμα που είχε προκύψει με πολλούς νέους οι οποίοι απασχολούνταν περιστασιακά για μια πολύ μικρή αμοιβή και βρίσκονταν αντιμέτωποι με παράλογους φόρους λόγω τεκμηρίων.

Αν δηλαδή κάποιος είχε ένα ετήσιο εισόδημα της τάξης των 1000 ευρώ και είχε στο όνομα του ένα αυτοκίνητο το τεκμαρτό εισόδημα με βάση το οποίο θα έπρεπε να φορολογηθεί ήταν περίπου 6000 ευρώ αφού τα τεκμαρτά εισοδήματα του (3000 το ατομικό και 3000 για το ΙΧ) ήταν υψηλότερα από τα πραγματικά.

Το χειρότερο ήταν ότι επειδή θα είχε αντιμετώπιση ελεύθερου επαγγελματία από την εφορία θα έπρεπε το τεκμαρτό εισόδημα να φορολογηθεί με 22% από το πρώτο ευρώ (1320 ευρώ) και να πληρώσει προκαταβολή φόρου 100% (άλλα 1320 ευρώ) για τον επόμενο χρόνο. Με άλλα λόγια για ένα εισόδημα 1000 ευρώ θα έπρεπε να πληρώσει φόρο 2640 ευρώ.

 Ωστόσο με απόφαση που μετατράπηκε μετά από τρία χρόνια, σε διάταξη νόμου προβλέπεται εφεξής ότι ακόμη και αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό και δεν ξεπερνά σε ύψος τα 6000 ευρώ, ενώ τεκμαρτό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 9500 ευρώ, θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και θα έχουν και την έκπτωση φόρου από 1900 έως 2100 ευρώ