Μέχρι 20 Μαρτίου η καταβολή των νέων ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ Ιανουαρίου 2020

Όπως είναι ήδη γνωστό, η αποπληρωμή των εισφορών του μηνός Ιανουαρίου 2020 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, θα γίνει τελικά έως τις 20 Μαρτίου 2020. Οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εν λόγω ασφαλισμένους θα υπολογιστούν σύμφωνα με την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία. Ωστόσο, από την επόμενη ημέρα της ψήφισης του νόμου στη Βουλή, δηλαδή από την Παρασκευή, θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα του Ε.Φ.Κ.Α. στην οποία θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να ενταχθούν σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία για το έτος 2020 θα έχουν στη διάθεσή τους ένα χρονικό περιθώριο περίπου δύο εβδομάδων (σ.σ. ίσως και λιγότερο, γιατί ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσο ακριβώς θα είναι αυτό το χρονικό διάστημα) ώστε να επιλέξουν την κατηγορία που θέλουν και στη συνέχεια να οριστικοποιήσουν τη βούλησή τους.

Στη συνέχεια, εφόσον ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τις υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α ώστε να αναρτηθούν εγκαίρως τα σχετικά ειδοποιητήρια για τις ασφαλιστικές εισφορές του μηνός Ιανουαρίου 2020, που όπως τονίσαμε πρέπει να καταβληθούν έως τις 20 Μαρτίου 2020. Ο Ε.Φ.Κ.Α. θα έχει δηλαδή στη διάθεσή του ένα μικρό χρονικό περιθώριο για να «τρέξει» τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αναρτηθούν όλα τα ειδοποιητήρια των εισφορών του μηνός Ιανουαρίου 2020, τα οποία όπως σημειώσαμε θα έχουν είτε την κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία ή τις ανώτερες που έχουν επιλεχθεί από τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Θυμίζουμε ότι βάσει του νέου νομοσχεδίου, ο ασφαλισμένος μπορεί, με αίτηση του, να επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγεται ή, εφόσον βρίσκεται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, να επιλέξει κατώτερη αυτής ασφαλιστική κατηγορία. Η αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας δύναται να υποβάλλεται και ηλεκτρονικά . Οι ανωτέρω ασφαλισμένοι δύνανται μετά από αίτηση τους (που υποβάλλεται οποτεδήποτε) να ζητήσουν τη μεταβολή της ασφαλιστικής κατηγορίας, σε κάθε περίπτωση όμως η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα γίνεται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης και θα ισχύει υποχρεωτικά για όλο το επόμενο έτος από την υποβολή της αίτησης.

Ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα αποτελεί και η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019 που εκκρεμεί και που αναμένουμε νεότερα για το πότε θα ολοκληρωθεί.

Για την υποβολή της αίτησης οι ασφαλισμένοι χρειάζονται τους κλειδάριθμους του taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους. Η διαδικασία για την ηλεκτρονική επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ως εξής:

  1. Είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.efka.gov.gr/epilego μέσω της αρχικής σελίδας του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr. Στην κεντρική σελίδα του Ενιαίου Φορέα θα τοποθετηθεί ειδικό “μπάνερ” το οποίο θα ανακατευθύνει στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή.
  2. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι επαγγελματίες και οι αγρότες θα βλέπουν αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες και το ποσό της σύνταξης στο οποίο καταλήγει κάθε επιλογή. Υπενθυμίζεται πως η επιλογή είναι ελεύθερη, ωστόσο «κοστίζει» αντίστοιχα στην προσδοκώμενη σύνταξη.
  3. Στο επόμενο βήμα και αφού ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του νέου συστήματος, οι επαγγελματίες και οι αγρότες θα μπαίνουν στην προσωποποιημένη αίτηση με τους κλειδάριθμους του συστήματος Taxisnet.
  4. Κατά την πάγια διαδικασία οι ασφαλισμένοι θα εξουσιοδοτούν τον εξυπηρετητή του ΕΦΚΑ να προσπελάσει τα στοιχεία τους που τηρούνται στην ΑΑΔΕ (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο).
  5. Στον επόμενο βήμα θα γίνεται πιθανότατα η τελευταία ταυτοποίηση του χρήστη με την εισαγωγή του ΑΜΚΑ του
  6. Ακολούθως οι ασφαλισμένοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής σε ασφαλιστική κατηγορία. Εκεί τα προσωπικά στοιχεία θα είναι προσυμπληρωμένα και οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν την κατηγορία στην οποία θέλουν να ενταχθούν για το 2020 ανάμεσα στις 6 νέες κατηγορίες.
  7. Στην ηλεκτρονική αίτηση οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν εισφορά κλάδου κύριας σύνταξης και την αντίστοιχη εισφορά κλάδου υγείας. Υπενθυμίζεται πως πρέπει να υπαχθούν στην ίδια κατηγορία και για τους δυο κλάδους.
  8. Οι ασφαλισμένοι θα υποβάλλουν την αίτηση στον ΕΦΚΑ

Προσοχή, καθώς η ασφαλιστική κατηγορία την οποία θα επιλέξουν οι επαγγελματίες θα τους ακολουθεί υποχρεωτικά για όλο το 2020. Ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τις εισφορές Φεβρουαρίου οι οποίες κανονικά θα πρέπει να πληρωθούν τέλη Μαρτίου. Δεδομένου ότι οι εισφορές Ιανουαρίου πήγαν αρκετά αργότερα, δεν αποκλείεται και για τις εισφορές Φεβρουαρίου να υπάρξει μια κάποια παράταση για να μην πέσουν όλες οι υποχρεώσεις μαζί.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, οι επαγγελµατίες που ασφαλίζονταν στο παρελθόν µε τις ασφαλιστικές κλάσεις του πρώην ΟΑΕΕ και είχαν υποχρέωση να αλλάζουν κλάση ανά συγκεκριµένα χρονικά διαστήµατα, φαίνεται στην πλειονότητά τους να έχουν καταβάλει µια µέση εισφορά για τα έτη 2002-2019 της τάξης των 240 ευρώ, ποσό που «χτίζει» µέσες συντάξιµες αποδοχές της τάξης των 1.200 ευρώ. Πρόκειται για ασφαλισµένους του πρώην ΟΑΕΕ που µετρούν ήδη από 20 έως 30 έτη ασφάλισης. Στο νέο σύστηµα μπορούν να ενταχθούν στην 3η ασφαλιστική κατηγορία προκειμένου να διατηρήσουν στο ίδιο ύψος την σύνταξη που έχουν «χτίσει» μέχρι τώρα. Εάν επιθυµούν να αυξήσουν το ποσό της προσδοκώµενης σύνταξής τους, πρέπει να ενταχθούν σε µεγαλύτερη της 3ης ασφαλιστική κατηγορία. Το εν λόγω σενάριο εκτιµάται πως καλύπτει περί το 70%-80% των ασφαλισµένων του πρώην ΟΑΕΕ. Αντίστοιχα για τους επιστήµονες του πρώην ΕΤΑΑ (δικηγόρους, συµβολαιογράφους, µηχανικούς, γιατρούς) φαίνεται πως η επιλογή της 4ης κατηγορίας διατηρεί το ύψος της προσδοκώµενης σύνταξης στο σηµερινό της ύψος και οποιαδήποτε κατηγορία από την 3η και κάτω το ρίχνει.