Ο ρόλος του ηγέτη στην σύγχρονη επιχείρηση

Αν οι πράξεις σου εμπνέουν τους άλλους να ονειρεύονται, να μαθαίνουν, να πράττουν περισσότερα και να προοδεύουν, τότε είσαι ηγέτης – John Quincy Adams

Με γνώμονα την εξέλιξη και την ανάπτυξη, οι σύγχρονες επιχειρήσεις αλλάζουν τρόπο πλεύσης όσον αφορά τη διοίκησή τους. Εστιάζουν στον άνθρωπο και επενδύουν στην εργασιακή του δέσμευση και ικανοποίηση.

Ολοένα και περισσότεροι εργοδότες τείνουν να δημιουργούν και να εξελίσσουν το ψυχολογικό συμβόλαιο με τους εργαζόμενούς τους, μια άτυπη στην ουσία συμφωνία για αμοιβαία οφέλη και αμοιβαίες υποχρεώσεις.

Όταν υφίσταται ένας ηγέτης στη διοίκηση μιας επιχείρησης, οι πιθανότητες να ενισχυθεί και να πραγματοποιηθεί το εκάστοτε ψυχολογικό συμβόλαιο είναι πολλαπλές.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν ηγέτη από έναν manager

H ειδοποιός διαφορά είναι πως ο Μanager είναι ο διεκπεραιωτής ενώ ο Ηγέτης είναι ο εμπνευστής.

Η τάση λοιπόν στη νέα τάξη πραγμάτων που αφορά στη διοίκηση δεν είναι να δίνονται εντολές ή να ελέγχεται στενά μια ομάδα ανθρώπων, είναι κάτι πέρα από κάθε τυπική διαδικασία. Η ύπαρξη του ηγέτη έχει να κάνει με το πώς προχωράει μια ομάδα πέρα από τους στόχους, πώς εμπνέονται οι εργαζόμενοι και δεσμεύονται στο πρόσωπό του, πώς δημιουργούνται κίνητρα για συνεργασία και ανάπτυξη ακόμα και σε δύσκολους καιρούς ή καταστάσεις αλλαγής. Σαφώς η εκπλήρωση στόχων είναι εξαιρετικά σημαντική, σαφώς η επίβλεψη και σωστή διεκπεραίωση των καθηκόντων οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι όμως μόνο αυτό το ζητούμενο; Οι θεωρίες της σύγχρονης διοίκησης πλέον επιτάσσουν τη δημιουργία υγιών εργασιακών σχέσεων, τη μακροχρόνια συνεργασία και τη συλλογική προσπάθεια.

«Ο ηγέτης είναι αυτός ο οποίος θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των στελεχών του μέχρι το σημείο που θα τον ξεπεράσουν σε ικανότητες και γνώσεις» (Fred A. Manske).

Είναι εκείνος που αποτελεί πρότυπο προς μίμηση, που δημιουργεί όραμα και φυσικά γνωρίζει πολύ καλά πώς να ηγείται ανθρώπων. Επενδύει επίσης πολύ στη συναισθηματική επικοινωνία με τους υφισταμένους του διαθέτοντας ενσυναίσθηση, αφουγκράζεται και αντιλαμβάνεται δηλαδή τις ανάγκες της ομάδας του. Ένας χαρισματικός ηγέτης γνωρίζει να «διαβάζει» τα συναισθήματα όσων συνεργάζονται μαζί του και προλαμβάνει την εμφάνιση οιουδήποτε εργασιακού προβλήματος ή αδιεξόδου. Συμβάλλουν πολύ σε αυτό η προνοητικότητα, ο ανθρωποκεντρικός του προσανατολισμός καθώς και η ευφυΐα του.

Τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη

Ένα κύριο χαρακτηριστικό του ηγέτη και φυσικά τάση της σύγχρονης διοίκησης, είναι η ομαδική εργασία. Ακούγοντας τις απόψεις κάθε μέλους της ομάδας, ο ηγέτης συλλέγει πληροφορίες και οδηγεί την ομάδα στην αποτελεσματική υλοποίηση κάθε εργασιακού στόχου. Συμμετέχει λοιπόν ως ενεργό μέλος της ομάδας και καθοδηγεί τους υπόλοιπους. Όσοι τον ακολουθούν το κάνουν επειδή εμπνέονται από τη στάση και τον ακέραιο χαρακτήρα του και όχι επειδή φοβούνται ή νιώθουν υποχρεωμένοι να το κάνουν.

Η ανάπτυξη ικανοτήτων καθώς και η εξέλιξη κάθε μέλους της ομάδας είναι άλλη μια προτεραιότητα του ηγέτη. Σαφώς για να φτάσεις στο σημείο να οδηγήσεις κάποιον ένα βήμα μπροστά και να αναλάβεις κάθε ρίσκο μιας τέτοιας απόφασης, θα πρέπει να έχεις πρώτα δουλέψει με τον ίδιο του τον εαυτό. Η αυτογνωσία και η αυτοβελτίωση αποτελούν κυρίαρχους πυλώνες στην προσωπική ανάπτυξη. Γνωρίζοντας κάποιος τις δυνατότητες, τους στόχους του και αναπτύσσοντας μια δική του φιλοσοφία για τη ροή των πραγμάτων, μπορεί πραγματικά να κάνει «θαύματα» με τους άλλους.

Η αποτελεσματική ηγεσία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς γιατί το παιχνίδι της εξουσίας πλέον ..παίζεται αλλιώς!