Επιχειρήσεις: Πως να Πληρώνετε Λιγότερο Φόρο

Σημαντικό κίνητρο για την αύξηση των θέσεων απασχόλησης θεσπίζεται με υπουργική απόφαση που και προβλέπει ότι για κάθε νέα θέση εργασίας που θα δημιουργείται σε μία επιχείρηση και θα αφορά σε νέο εργαζόμενο ή μακροχρόνια άνεργο, οι εργοδοτικές εισφορές που εκπίπτουν από τα φορολογητέα κέρδη θα υπολογίζονται κατά 50% αυξημένες.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1244/2018 καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι, η διαδικασία, ο τρόπος υπολογισμού του μέσου όρου απασχόλησης, καθώς και λοιπές αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 71Δ του ν. 4172/2013 (Κίνητρα για την ενίσχυση των θέσεων απασχόλησης).

Μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης θα μπορούν να πετύχουν οι επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν στην πρόσληψη νέων ηλικίας έως 30 ετών ή μακροχρόνια ανέργους.

Το κίνητρο είναι σημαντικό αφού για κάθε νέα θέση εργασίας που θα δημιουργείται σε μία επιχείρηση και θα αφορά νέο εργαζόμενο ηλικίας έως 30 ετών ή μακροχρόνια άνεργο, οι εργοδοτικές εισφορές που εκπίπτουν από τα φορολογητέα κέρδη θα υπολογίζονται κατά 50% αυξημένες.

Ποιες οι Προϋποθέσεις;

Το φορολογικό κίνητρο εκτός από το έτος πρόσληψης ή μετατροπής της σύμβασης σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, χορηγείται και για 4 επιπλέον συναπτά έτη, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος του αριθμού των απασχολουμένων και η μισθολογική δαπάνη εκάστου έτους δεν έχουν μειωθεί σε σχέση με εκείνα του προηγούμενου έτους

Πιο συγκεκριμένα το φορολογικό κίνητρο που στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόληση ενεργοποιείται με τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Αριθμός εργαζομένων: Για την πλήρωση της προϋπόθεσης που ορίζει ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων και η συνολική μισθολογική δαπάνη σε μια επιχείρηση δεν πρέπει να μην έχουν μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος ισχύουν τα εξής:
  • Συγκρίνεται ο μέσος όρος του αριθμού των απασχολουμένων κατά το έτος πρόσληψης με τον μέσο όρο των απασχολουμένων του προηγούμενου έτους.
  • Ως μέσος όρος λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων στην επιχείρηση πλήρους απασχόλησης, την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, συμπεριλαμβανομένων και όσων προσλαμβάνονται για την κάλυψη έκτακτων ή εποχιακών αναγκών της επιχείρησης ή με σχέση δανεισμού με την προϋπόθεση ότι το κόστος μισθοδοσίας βαρύνει την δικαιούχο επιχείρηση.
  • Ειδικά σε περίπτωση συγχώνευσης επιχειρήσεων, ο μέσος όρος των εργαζομένων στην προερχόμενη από τη συγχώνευση εταιρεία θα προκύπτει από το άθροισμα των μέσων όρων των εργαζομένων που απασχολήθηκαν σε κάθε μία από τις συγχωνευόμενες επιχειρήσεις.

Για τον υπολογισμό τόσο του μέσου όρου του αριθμού των απασχολούμενων όσο και της μισθολογικής δαπάνης δεν προσμετρώνται:

α) η συνταξιοδότηση εργαζομένου,
β) η καταγγελία σύμβασης κατόπιν υποβολής μήνυσης από τον εργοδότη σε εργαζόμενο της επιχείρησης για αξιόποινη πράξη που τέλεσε κατά την άσκηση της εργασίας του,
γ) η φυλάκιση και ο θάνατος εργαζομένου και
δ) η αδυναμία ανανέωσης της άδειας διαμονής και πρόσβασης στην αγορά εργασίας αλλοδαπού εργαζομένου.

2. Έκπτωση εισφορών: Η έκπτωση των προσαυξημένων κατά 50% εργοδοτικών εισφορών των απασχολουμένων μέχρι το ποσό του 14πλάσιου του κατώτατου μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών δίδεται σε νέους που κατά την ημερομηνία πρόσληψής τους η ηλικία τους δεν υπερβαίνει τα 30 έτη ή σε μακροχρόνια ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή των λοιπών ταμείων ανεργίας που εξομοιώνονται με τον ΟΑΕΔ μέχρι και τον χρόνο πρόσληψής τους. Το φορολογικό κίνητρο εκτός από το έτος πρόσληψης ή μετατροπής της σύμβασης σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, χορηγείται και για 4 επιπλέον συναπτά έτη, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος του αριθμού των απασχολουμένων και η μισθολογική δαπάνη εκάστου έτους δεν έχουν μειωθεί σε σχέση με εκείνα του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι υπόψη προϋποθέσεις για οποιοδήποτε από τα παραπάνω έτη, το κίνητρο παύει να χορηγείται για το έτος αυτό και τα επόμενα αυτού.

3. Πότε χάνεται το κίνητρο: Σε περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου που μέχρι πρότινος εργαζόταν σε συνδεδεμένη εταιρεία με την εταιρεία που τον προσλαμβάνει και η πρώτη εταιρεία είχε κάνει χρήση του φορολογικού κινήτρου, το κίνητρο αυτό δεν μπορεί να χορηγηθεί και στη δεύτερη εταιρεία για τον υπάλληλο αυτό. Η εταιρεία στην οποία μετακινείται ο υπάλληλος μπορεί να εκπέσει τις προσαυξημένες εργοδοτικές εισφορές τα υπολειπόμενα έτη από το έτος μετακίνησης του υπαλλήλου με τις ως άνω προϋποθέσεις. Τα ανωτέρω ισχύουν και σε περίπτωση συγχώνευσης, για την προερχόμενη από τη συγχώνευση εταιρεία.

4. Έκπτωση εισφορών: Το προσαυξημένο ποσό κατά 50% των εργοδοτικών εισφορών που καταβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες αφαιρείται από τα καθαρά φορολογητέα αποτελέσματά τους, όπως αυτά προκύπτουν από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους που αφορούν.

5. Ζημιές: Εάν προκύψουν ζημίες μετά την αφαίρεση των προσαυξημένων εισφορών, η ζημία αυτή μεταφέρεται.

6. Υπεύθυνη δήλωση: Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος έκαστου φορολογικού έτους στο οποίο κάνουν χρήση του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία εμφανίζεται ο αριθμός των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση για κάθε μήνα του έτους υπαγωγής καθώς και του προηγούμενου έτους αυτού, ο μέσος όρος των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση για καθένα από τα έτη αυτά, καθώς και το σύνολο της μισθολογικής δαπάνης για τα ως άνω έτη.

Σε περίπτωση υποβολής με χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η ως άνω υπεύθυνη δήλωση δεν συνυποβάλλεται, αλλά φυλάσσεται για τον έλεγχο.

Χαρακτηριστικό, για το όφελος που προκύπτει για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε νέες προσλήψεις μετά την ισχύ του συγκεκριμένου μέτρου, είναι το ακόλουθο παράδειγμα, όπως προκύπτει από υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Έστω ότι μία επιχείρηση διαθέτει 5 εργαζόμενους το 2018 και προσλαμβάνει 2 επιπλέον εργαζόμενους το 2019, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης. Ο πρώτος είναι 27 ετών και αμείβεται με 600 ευρώ το μήνα και ο δεύτερος είναι 40 ετών και μακροχρόνια άνεργος και αμείβεται με 800 ευρώ το μήνα.

ΕΤΗΣΙΑ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ – ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 25,06% – ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 50% – ΟΦΕΛΟΣ (ΦΟΡΟΣ 29%)

1ος ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ ΜΙΣΘΟ 600 ΕΥΡΩ         8.400                                 2.105                                                    1.053                                     305

2ος ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ ΜΙΣΘΟ 800 ΕΥΡΩ        11.200                                2.807                                                    1.403                                     407

ΣΥΝΟΛΟ                                                               19.600                                4.912                                                     2.456                                      712

Οι εργοδοτικές εισφορές ύψους 4.912 ευρώ εκπίπτουν από τα βιβλία και η προσαύξηση ύψους 2.456 ευρώ αφαιρείται εξωλογιστικά, με αποτέλεσμα να μειώνεται η φορολογητέα βάση και να μην επιβάλλεται φόρος 29% στο ποσό των 2.456 ευρώ. Έτσι, στην επιχείρηση προκύπτει όφελος 712 ευρώ.