Σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις από 01/01/2018

Σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις καλούνται να αντιιμετωπίσουν από 1/1/2018 ιδιώτες και επαγγελματίες, τη στιγμή που οι ανεξόφλητες οφειλές προς το Δημόσιο, ανέρχονται συνολικά στα 100 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Εισφορές ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες

Περαιτέρω θα επιβαρυνθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, λόγω αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με τους δανειστές.

Από το 2018 οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα προκύπτουν από το άθροισμα των φορολογητέων κερδών και των ασφαλιστικών εισφορών. Στο αποτέλεσμα του συνδυασμού αυτού θα υπολογίζεται έκπτωση της τάξεως του 15% για το 2018.

Επί της ουσίας το ποσοστό αυτό της έκπτωσης θα λειτουργήσει ως μεταβατικό στάδιο που εφαρμόζεται, καθώς από το 2019 ο τρόπος υπολογισμού θα είναι ο ίδιος, χωρίς ωστόσο να εφαρμόζεται καμία έκπτωση στο τελικό αποτέλεσμα των εισφορών που θα προκύπτει.

Κίνδυνος απώλειας των 100 δόσεων

Απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων από την 1η μέρα που μια νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα γίνεται ληξιπρόθεσμη.

Από την 1η-1-2018 η ρύθμιση του ν. 4321/2015 για την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 100 δόσεις θα χάνεται εφόσον ο οφειλέτης δεν εξοφλεί τις νέες, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές του εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Αν, δηλαδή, ο οφειλέτης καθυστερήσει έστω και μία μέρα την πληρωμή ενός νέου χρέους προς το Δημόσιο, θα χάνει αυτόματα τη ρύθμιση των «100 δόσεων».

Αύξηση ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές

Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 35 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Από την 1η-1-2018 σε 29 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου και από την 1η-7-2018 σε άλλα 6 νησιά των ίδιων περιοχών, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στο 6%, στο 13% και στο 24%.

Τα 30 νησιά στα οποία η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα επιβληθεί από την 1η-1-2018 είναι η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Ικαρία, ο Άγιος Ευστράτιος, τα Ψαρά, οι Οινούσσες, οι Φούρνοι, η Θύμαινα, ο Άγιος Μηνάς, η Αστυπάλαια, η Κάσος, η Τήλος, η Σύμη, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Χάλκη, η Σαριά, οι Λειψοί, η Ψέριμος, το Αγαθονήσι, τα Λέβιθα, το Καστελόριζο (ή Μεγίστη), οι Αρκιοί, η Μάραθος, το Γυαλί, η Τέλενδος, το Φαρμακονήσι, η Κίναρος και η Στρογγύλη.

Τα 6 νησιά στα οποία οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από την 1η-7-2018 είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως, η Κάλυμνος και η Λέρος.

Ο φόρος διαμονής

Το συγκεκριμένο φορολογικό μέτρο τίθεται σε ισχύ από 1 Ιανουαρίου του 2018 και επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας σε τουριστικά καταλύματα.
Α. Σε ξενοδοχειακά καταλύματα ο φόρος έχει ως εξής:
-1 και 2 αστέρων: 0,5 ευρώ
-3 αστέρων: 1,5 ευρώ
-4 αστέρων: 3 ευρώ
-5 αστέρων: 4 ευρώ
Β. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα ο φόρος διαμονής θα ισχύει ως εξής:
-1 και 2 κλειδιών: 0,25 ευρώ
-3 κλειδιών: 0,5 ευρώ
-4 κλειδιών: 1 ευρώ
Σημειώνεται ότι ο φόρος διαμονής επιβάλλεται από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις όταν εκδίδεται το φορολογικό παραστατικό – απόδειξη ή τιμολόγιο – και αποδίδεται από τους επιχειρηματίες του τουρισμού με μηνιαίες δηλώσεις στις φορολογικές αρχές, οι οποίες υποβάλλονται έως και την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που εκδόθηκε το παραστατικό.

ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ θα έχει την ίδια μορφή που γνωρίζουμε ωστόσο πιθανότατα θα αλλάξει ονομασία, την οποία θα γνωρίζουμε κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.
Σημειώνεται ότι έως το τέλος Ιανουαρίου του 2018 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν την πέμπτη δόση του φόρου.

Μειωμένοι μισθοί – συντάξεις – Τέλος στο 1,5%

Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων.

Αποτέλεσμα της εφαρμογής της διάταξης αυτής θα είναι η αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους και η αντίστοιχη μείωση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων.

Ειδικότερα, εξαιτίας της κατάργησης αυτού του μικρού ποσοστού έκπτωσης η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος, η οποία διενεργείται επί των μισθών και των συντάξεων άνω των 650-700 ευρώ τον μήνα θα είναι από την 1η-1-2018 αυξημένη κατά 1,52%.

Οι απώλειες για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με χαμηλά μηνιαία εισοδήματα θα είναι σχεδόν μηδαμινές, ενώ για όσους λαμβάνουν μηνιαία ποσά από 1.000 έως 2.000 ευρώ οι μειώσεις των καθαρών αποδοχών, τις οποίες θα προκαλέσει η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος, θα κυμανθούν από 0,5 έως 5,25 ευρώ τον μήνα.

Τέλος στην έκπτωση από ιατρικά έξοδα

Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει έκπτωση, από τον φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, του 10% του ποσού των δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του. Συνέπεια της κατάργησης της διάταξης αυτής θα είναι η περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων το 2018 όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2017.

Φορολόγηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Με το νέο έτος ξεκινάει επίσης και η φορολόγηση των ιδιοκτητών που ενοικιάζουν ακίνητα με τη μορφή βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Τα μισθώματα, τα οποία εισπράττουν ιδιώτες, οι οποίοι εκμισθώνουν κατοικίες, παρέχοντας μόνο τα κλινοσκεπάσματα, θα φορολογούνται αθροιστικά μαζί με τυχόν άλλα μισθώματά τους, βάσει της ισχύουσας κλίμακας φορολογίας μισθωμάτων για φυσικά πρόσωπα:
-15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ
-35% για εισόδημα 12.001- 35.000 ευρώ
-45% για εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ
Σημειώνεται ότι στη φορολόγηση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως και το 10% για την εισφορά αλληλεγγύης.
Έτσι, το συνολικό ποσοστό της φορολόγησης αγγίζει το 55%. Στο ποσό αυτό βεβαίως προστίθεται και ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναλογεί στο εκάστοτε ακίνητο.

Περικοπή κατά 50% των επιδομάτων θέρμανσης.

Τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης που θα λάβουν με τη μορφή επιδότησης εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2018, για την περίοδο από 15-10-2017 έως 30-4-2018, θα είναι μειωμένα κατά 50% σε σύγκριση με τα ποσά που δόθηκαν για την περίοδο από 15-10-2016 έως 30-4-2017.

Η επιδότηση ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης θα είναι μειωμένη από 0,25 σε 0,125 ευρώ. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θα παραμείνουν ίδια και για την περίοδο που διανύουμε.

Ανατροπές από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών

Η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, θα συμπαρασύρει και μία σειρά από φόρους που σχετίζονται με τα ακίνητα. Μεταξύ αυτών είναι τόσο ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, όσο και o ΤΑΠ, ο οποίος εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ο φόρος μεταβίβασης, ο ΦΠΑ στα νέα ακίνητα καθώς και αρκετοί ακόμα φόροι που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη μορφή περιουσιακού στοιχείου.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε και το φόρο εισοδήματος τον οποίο καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι εντός του νέου έτους, ο οποίος περιλαμβάνει το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.