Υπάρχει πολλή συζήτηση για τη σημασία και τη δύναμη των μικρών επιχειρήσεων στην πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης, και τους επιχειρηματικούς κύκλους. Συλλογικά, θεωρούμαστε ως η σημαντική κινητήρια δύναμη της οικονομίας, όμως πολλοί από εμάς περνάμε δύσκολες στιγμές τα τελευταία δύο χρόνια. Ενώ η οικονομία εξακολουθεί να είναι υποτονική, η επιχείρησή μου έχει την τύχη να αναπτύσσεται κάθε χρόνο. Έχω εξετάσει προσεκτικά τους παράγοντες με τη μεγαλύτερη επίπτωση στη διατήρηση και την εξασφάλιση νέων πελατών, τόσο υπό το φως των όσων μπορώ να ελέγξω και των όσων όχι.

 

Εδώ είναι πέντε πράγματα που έμαθα κατά τη διαδικασία:

1. Όλα κινούνται γύρω από τους πελάτες σας. Εάν δεν ικανοποιείτε τις ανάγκες των πελατών σας, δεν υπάρχει κανένας λόγος για την ύπαρξη της εταιρείας σας. Να είστε βέβαιοι πως καταλαβαίνετε τι χρειάζονται οι πελάτες σας και πώς έχετε τη δυνατότητα να καλύψετε τις ανάγκες τους με τις δεξιότητες και τους πόρους σας. Οι εταιρείες που επιμένουν σε μεθόδους παροχής υπηρεσιών με βάση τις δικές τους προτιμήσεις και την ευκολία θα χάσουν από μικρές επιχειρήσεις που είναι πρόθυμες να προσαρμοστούν στις ανάγκες των πελατών τους.

2. Να είστε αξιόπιστοι. Όταν λέτε ότι πρόκειται να κάνετε κάτι, να τηρείτε την υπόσχεσή σας. Μπορεί να ακούγεται σαν κοινή λογική, αλλά στην πραγματικότητα το να το κάνετε δεν είναι τόσο σύνηθες όπως πιστεύετε.

3. Να είστε οικονομικά συνετοί, αλλά μην σταματήσετε τις δαπάνες. Κατά τη διάρκεια δύσκολων στιγμών, είναι εύκολο να σταματήσετε τις δαπάνες. Αλλά είναι σημαντικό να ξοδέψετε αυτά που χρειάζεται για να εξυπηρετήσετε αποτελεσματικά τους πελάτες σας και να διασφαλίσετε ότι θα σκέφτονται εσάς, όταν θα αποφασίζουν για τις δικές τους δαπάνες. Θα πρέπει να βρείτε έξυπνους τρόπους να μειώσετε το κόστος, ενώ θα εξακολουθείτε να παρέχετε ποιοτική εξυπηρέτηση και θα είστε ορατός στους πελάτες σας. Για παράδειγμα, βάλτε τους εργαζόμενους σε peer training αντί να πληρώνετε για εξωτερική εκπαίδευση ή εγκαταστήστε Skype για να έχουν χρόνο για τους πελάτες που είναι σε μεγάλες αποστάσεις.

4. Να είστε στρατηγικός. Δεν είναι όλες οι προοπτικές πελατών εξίσου καλή. Καθώς η οικονομία αλλάζει, έτσι θα πρέπει να αλλάξει και η στρατηγική σας για την ανάπτυξη. Διαμορφώστε τις υπηρεσίες σας και τα προϊόντα σας στους πελάτες σας και καθορίστε ποιες βιομηχανίες και εταιρείες μπορεί να έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για τις υπηρεσίες σας στο τρέχον επιχειρηματικό κλίμα.

5. Δημιουργήστε μια ισχυρή ομάδα. Χρειάζεστε την καλύτερη επίδοση των υπαλλήλων και των συμβούλων σας. Είναι πολύ σημαντικό να προωθήσετε την ομαδική εργασία σε ένα μικρό επιχειρηματικό περιβάλλον και να μιλάτε ανοιχτά για τους στόχους, τις προσδοκίες της επιχείρησης, τους πόρους, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες.

Liz Lasater
Διευθύνουσα Σύμβουλος

Red Arrow Logistics